15.12.2013

Luukku 14 & 15: haaste ja valmennus

Kerron haasteessa vain Elmosta.

"Tämä haaste on tarkoitettu niille, jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut."

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta
Belmondo eli Elmo on saksalainen ratsuponi. Suvusta löytyy täykkäriä, arabia ja varmaan kaikkea muutakin mitä en nyt jaksa etsiä. Tasoltaan Elmo on re. 125-130cm, ko. HeA ja maastoesteillä kv ponien 1*. 
Elmo on luonteeltaan vähän hönö, se ei aina välttämättä tajua kaikkia asioita ja kulkee vähän omissa maailmoissa. Siitä on kyllä hyötyäkin, Elmo ei turhia ihmettele uusissa paikoissa. Elmo on kuitenkin tosi kiltti, vaikka välillä vähän juntti. 

Hevoset vai ponit? Miksi?
Hevoset. Tykkään vain enemmän hevosista, koska Elmoakaan ei oikeastaan voi laskea poniksi. Kaikki aina luulevat Elmoa hevoseksi, ja kaikkien sillä ratsastaneiden mielestä se on enemmän hevonen. Hevosten kanssa toimimisessa on aina joku järki, poneilla usein voi suhata miten vaan mistä vaan. Syyllistyin Konstan kanssa keväällä tähän, koska se oli niin poni :D


Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Jos ratsastuskoulun shettiksiä ei lasketa, niin varmaan mulla kuukauden verran vuokralla olleella poni Kiaralla. Se oli joskus 2008 (?) kuukauden mulla, harjoittelin sen kanssa vähän hyppäämistä ja sellasta :)

Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä)
Kengällinen. Kyllä hevonen pärjää ilman kenkiä, jos se vain seisoskelee laitumella, mutta kilpahevosilla on aina kengät. Kukaan ei varmaan lähtisi ruohokentälle hyppäämään ilman kenkiä. Ei tietoa kengän koosta kun ei sitä lue kengässä, sopivan kokoista veikkaisin :D


Klippaus: puolesta vai vastaan?
Shetlanninponeilla on ok olla klippaamatta, mutta muuten kyllä kaikki treenissä olevat hevoset pitäisi klipata. Molemmat ponit oli tänäänkin ihan läpimärkiä hiestä treenin jälkeen, ja Ossin klippauksesta on alle viikko. Joutuu loimittamaan enemmän, mutta eipähän mene niin kauan kuivatellessa. Hevonen näyttää klipattuna siistimmältä, joten sen takia kisahevoset myöskin usein klipataan. Eli puolesta, lisäksi mun mielestä klippaus on vieläpä kivaa :)

Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Yksin. Ossi ei ole ikinä tarhannut kenenkään kanssa, joten ei sitä uskalleta laittaa. Se on muutenkin tohelo ja jalat haavoilla jatkuvasti vaikka onkin yksin.. Elmo on yksin koska se on aina pomo. Kerran se sai hetken olla Mopon kanssa yhdessä (n. 1 minuutti) ja potkaisi Mopoa ihan kunnolla. Onneksi ei käynyt mitään, mutta sen jälkeen ovat kyllä olleet yksin. Eikä siitä kauaa ole, kun tallilla piti yksi suht arvokas hevonen lopettaa tarhaan, kun tarhakaveri oli potkaissut jalan katki... Joten ei kiitos sitä mun hevosille!

Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vai ulkonäkö (kuten väri)?
Pääasiassa luonne. En halua hullua tappajahevosta vaikka se kuinka olisi ruunnikko läsipää. Toisaalta, huonorakenteista hevosta en ottaisi vaikka olisi kuinka mukava. Ja läikikästä en mielellään ota, ne on mun mielestä jotenkin hassuja vaikka aina kovin suloisia :) Ei kuitenkaan ihan mun tyylisiä hevosia. 


Millainen on hyvä hevosblogi?
Blogi, jolla on aito kirjoittaja. Paljon erilaisia kuvia ja videoita, ja tarpeeksi huumorintajuinen kirjoittaja. Kaikki blogit on erilaisia, ja sen takia ei mitään täydellistä blogia ole :)

Pahin tippumisesi?
Ei nyt mitään kauhean pahaa ole onneksi käynyt, varmaan Jaden kanssa olen pudonnut pahiten. En muista mitään pahoja nyt, yhden hauskan vain, kun oltiin uittamassa poneja ja Jade säikähti vettä, niin se lähti rantaan ja mä jäin veteen :D
Jonna ja Jakki 2012 kesällä
Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Liikaa. Ja samalla liian vähän. Hakusessa vielä kaulakappaleellinen villaloimi, muunlaisia on jo ihan liikaa. Ja fleeceloimia ainakin, kaikki edustusloimet ovat nimittäin fleeceloimia... 

Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Joulukuussa vähän "laiskemmin", uudesta vuodesta taas normisti eli kaksi kertaa päivässä joista toinen kävelyä. Kaksi kertaa viikossa on puomeja/esteitä (toinen on tunti), kerran vapaapäivä jolloin kävellään kaksi kertaa. Kerran on maastoilu ja loput sitten maneesissa, yhden kerran on tunti ja muut sitten itse. Ja tämä molemmilla hevosilla! Myöhemmin tulossa vielä mun uudesta kunto-ohjelmasta, jota suunnittelin tänään..

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Vaikeaa :D Ehkä enemmän "uhkarohkea", kenttää menen ja vielä hevosilla jotka eivät ennen ole maastoesteitä nähneet :'D Ratsastan millä vain hevosella aina kun siihen on mahdollisuus, mutta järki on (ainakin toivottavasti) aina mukana. Eli aik rohkea, mutta aivot yrittää pysyä kyydissä!

Tämäkin fleece on edustusloimi...
Haastan kaikki ketkä tämän haluavat tehdä! :)

Luukku 15: 

Erillisenä luukkuna tulee tämän päivän valmennuksesta asiaa. Kuvia tai videota ei ole, kun oltiin äitin kanssa kahdestaan. Oltiin Kirkkonummella, jossain ihmeen kaukana siellä, Sannan valmennuksessa. Nyt kun Sanna (Siltakorpi siis) pääsi Suomeen niin olin tottakai heti menossa! Elmolla menin koulua/puomeja, ja Ossilla jumpattiin ja vähän hypättiin.

Kumpikaan ei ollut niin super mitä nyt on ollut, en tainnut kyllä itsekään ratsastaa ihan yhtä hyvin. Silti Sanna sanoi, että molemmat näyttää jo paljon paremmilta. Elmo olikin lopuksi tosi hyvä, ravipuomit vain sekottivat herran pään alkuun ihan kokonaan :D 

Olavi (uusi nimi! xD) meinasi jäädä vähän pohkeen taakse, ja sen takia taas vähän tuuppasin esteille vaikka esteet pidettiinkin alle metrissä. Lopuksi kun lakkasin tuuppimasta niin Ossi hyppäsikin hyvin, vaikka oli edelleen vähän hidas suht pienessä maneesissa. Valmennusten jälkeen puhuin vielä hetken Sannan kanssa, ja sitten lähdettiin kotiin. Tosi kiva paikka kyllä oli se, missä ikinä sitten oltiinkaan. 

Huomenna teen varmaan kaksi luukkua, ellen sitten rupea tekemään niitä päivisin. 

1 kommentti:

  1. Kyllä nyt suokinkin voi ihan hyvin pitää ilman klippausta vaikka täydessä treenissä. Helpottaahan se jos on klipattu, mutta useita suokkeja kyllä pidetään ihan naturaalina ;D

    VastaaPoista